Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Szexualitás

A menopauza és a libidócsökkenés

A menopauza és a libidócsökkenés A libidócsökkenés menopauza előtt a nők 25%-át, a menopauza idején és azt követően több mint 50%-t érintheti. Annak ellenére, hogy a libidócsökkenés gyakorisága a menopauza idején megközelíti a hőhullámok előfordulásának gyakoriságát, a nőknek csak töredéke említi az orvosának ezt a tünetet. A probléma feltárása nyilván pszichés és kommunikációs nehézségekkel jár, így valószínűleg a felmérésekben jelzettnél magasabb azoknak a száma, akik maguk próbálnak meg megoldást találni.

A menopauza idején rövid időn belül a nők számos olyan változást tapasztalnak, amelyek negatívan érintik az általános közérzetüket. Hőhullámok lépnek fel, alvászavar, hangulatváltozások léphetnek fel, megváltozik a testkép, a korábban csekély, átmenetinek ítélt jelenségek (pl. előnytelen súlyeloszlás, bőrproblémák) hangsúlyosabbnak tűnnek, így csökken az önértékelés, romlik a testi és a lelki közérzet, ezek szinte törvényszerűen a szexuális funkciók zavarát idézik elő.

Azzal, hogy a szexuális aktivitás zavart szenved, számos jótékony hatás elmaradásával kell számolni, ez negatív visszacsatolás útján tovább rontja a libidózavart. A közelmúlt felmérései, kutatásai kimutatták, hogy a szexuális aktív élet lassítja az öregedés folyamatát, jótékonyan befolyásolja a bőr állapotát, javítja az alvászavart, segíti a súlynövekedés megelőzését, javítja a testi és lelki közérzetet, valamint elősegíti a párkapcsolatban a harmónia megőrzését.

A menopauzában bekövetkező hormonális változásokon kívül még számos ok van, ami szexuális diszfunkcióhoz, libidócsökkenéshez vezet: megbetegedések (akár egy banális nátha, de még inkább egy elhúzódó krónikus folyamat), bizonyos gyógyszerek (elsősorban a nyugtatók, altatók, hangulatjavítók, de emellett esetlegesen vérnyomáscsökkentők és egyéb szerek is), táplálkozási zavarok (nagyon gyakran egyoldalú táplálkozás, erőltetett fogyókúra miatt), vitaminhiány, alkohol- vagy drogfogyasztás, dohányzás, elhízás, stressz, kimerültség, párkapcsolati problémák, szociális változások (pl. lényeges változás az életkörülményekben, amit előidézhet akár egy kisbaba születése is). Általában elmondható, hogy a libidócsökkenés kialakulásában egyidejűleg több ok fennállása valószínűsíthető. Könnyen belátható, hogy ezek egymás hatását erősítik, sőt, további negatív hatású tényező felléptét idézik elő (pl. egy átmeneti párkapcsolati probléma következtében kialakuló stressz miatt elkezdett nyugtató vagy altató szedés tovább ronthatja a folyamatot).

Ahogy az előidéző okok sokrétűek, úgy a probléma megoldása is több módszer egyidejű alkalmazását igényli. Mindenekelőtt alapvető fontosságú, hogy időben ismerjük fel a problémát, törekedjünk a kiváltó okok minél teljesebb körű feltárására. Ezt végezhetjük magunk is (esetleg idevágó szakirodalom keresésével), de még hatékonyabb, ha megpróbáljuk átbeszélni a problémát valakivel, akivel e tekintetben megbízunk. Ideális, ha a partnerünkkel is őszintén tudunk beszélni, de segíthet egy, a probléma megoldásában már tapasztalatra szert tett barátnő, vagy természetesen egy erre specializálódott szakember. A legfontosabb, hogy ne söpörjük a problémát a szőnyeg alá, mert ahogy láttuk, ez esetben szinte törvényszerűen további rosszabbodásra számíthatunk.

Segítséget jelenthet, ha a fennálló betegségeket megfelelően kezeljük, kezeltetjük, ha az alkalmazott gyógyszerek kapcsán kikérjük a kezelőorvos véleményét, így mód lehet olyan szer választására, ami a szexuális funkciókat kevésbé befolyásolja.

Törekedjünk a testi és lelki jó közérzet megőrzésére vagy visszanyerésére megfelelő táplálkozással, a szükséges vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásával, rendszeres fizikai aktivitással és a nyugodt pihenés, alvás feltételeinek megteremtésével.

Jótékony hatású a megfelelően végzett medencetorna, ez egyrészt segít megőrizni a korral gyengülő medenceizomzat tónusosságát, másrészt elősegíti a kismedence is a hüvelyi vérbőség kialakulását.
Elérhetők gyógynövénykivonatok, amelyek előnyös élettani hatásokat kiváltó természetes összetevőket tartalmaznak. Itt ugyancsak fontos a megbízható termék kiválasztása. Ebben segít, ha a termék ellenőrizhető forrásból származik és ismerhető az összetétele. Könnyen belátható, hogy libidócsökkenés esetén rendszeresen, tartósan alkalmazható készítmény használatára van szükség. A gyógynövénykivonatok az általános közérzet javítása mellett kismedencei és hüvelyi vérbőség előidézésével befolyásolják az állapotot, így segítik a normális szexuális aktivitás megőrzését vagy visszanyerését. Tanácsos a gyógynövénykivonatok alkalmazásáról a kezelőorvosát tájékoztatni vagy a véleményét kikérni.

A Rasserena étrend-kiegészítő olyan növényi kivonatokat tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban széles körben számoltak be a libidó fokozása szempontjából előnyös tulajdonságokról. A természetben található növényeket és azok kivonatait igen hosszú idő óta alkalmazzák a szexuális vágy fokozására. Afrodiziákumként a különböző népcsoportok számos növényi eredetű anyagot használtak, ezek körül több egymástól távoli kultúrák körében is népszerűek voltak. A terméről további információkat a www.rasserena.hu oldalon talál.Számos gyógyszer – többnyire hormonkészítmények – hatását vizsgálják a libidócsökkenés kezelésében, ezek alkalmazására bizonyos kórállapotokban szükség lehet. Ezzel kapcsolatosan is kérje a nőgyógyásza vagy a kezelőorvosa véleményét.
Alapvetően az a fontos tehát, hogy az érintett nő felismerje a problémáját, tudatosan keresse a megoldást. Mivel a probléma számos okból eredhet, így átfogó megoldás a jövőben sem várható, több módszer egyidejű alkalmazásával azonban az állapot lényegesen javítható. Ahogy a probléma kialakulásában, úgy megszüntetésében is egymást erősítő folyamatok szerepelnek, a szexuális aktivitás javulása nagyon fontos pozitív visszacsatolást jelent az állapot javulásában.
(A cikket beküldte: drMajorL)

Kvizlabirintus.hu Kérdések, felfedezés, stratégia

A feladás pillanata
Ebben a cikkben a frigiditásról fogok írni, illetve szakaszairól, ami igazából az első része a témához fűződő észrevételemnek, tapasztalataimnak. Ha tetszik, jönnek a következők. A kommenteket szeretettel várom, akár a kritikákat is. »

Zűrzavaros szerelem
Egy ideje érzem azt, hogy a sors, isteni akarat, véletlen - ki hogy nevezi, próbál valamit tanítani nekem! Én hiszem, hogy amíg egy feladatot nem oldottál meg, addig mindig más és más formában, de az élet eléd rakja, hogy próbálkozz vele... »

Bodorrózsa termékekMinden jog fenntartva © 2021, www.szerelemmel.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) szerelemmel.hu | WebMinute Kft.