Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szexualitás

Hormonális fogamzásgátló készítmények

Ez a cikk egy olyan kutatás eredménye, amit elsősorban a magam kedvéért kezdtem el, hogy tisztábban lássam mit, merre, meddig. De rájöttem, hogy ez akár másnak is hasznára válhat,
ezért egy kis áttekintést szeretnék nyújtani a hormonális fogamzásgátlókról, hátha másnak is segít.


Csak az orális készítményekről beszélnék, engem ez érdekelt, és ezeknek jártam utána, nem mondom, hogy feltétlenül ez a legjobb megoldás a fogamzásgátlás problémára, de ez is egy lehetőség, méghozzá egy olyan lehetőség, mellyel nagyon sok nő él.
Sokféle fogamzásgátló módszert próbáltam már, sajnos egyelőre nem találtam még meg a számomra megfelelőt. Eddig többféle orális fogamzásgátló készítményt is szedtem, próbálkoztam helyi hatású készítményekkel is, sajnos egyik sem vált be. Most keresem az igazit, ezért végzek egy kis kutatást a hormonális fogamzásgátlók terén, és ezt meg is osztom mindenkivel. Igyekszem átfogó képet adni a ma forgalomban levő tablettákról, és tartalmukról.

Egy kis történelemmel indítom az irományt, ennyit nem árt ha tudunk.
Hazánkban 1967. május 1-én az Infecundin tablettával kezdődött meg a hormonális fogamzásgátlás korszaka, ezt követően jelent meg 1971-ben a Bisecurin, ’75-ben a Continuin, ’78-ban az Ovidion, ’80-ban a Rigevidon, ’81 elején a Postinor, ’85-ben az Anteovin, ’90-ben a Tri-regol, majd az azt követő években a Marvelon, Cilest, Femoden, Minulet, Diane35, később pedig a Mercilon, Novynette, és a Regulon. A fogamzásgátlók palettája azóta rengeteget bővült, megjelentek a külföldi gyógyszergyártó cégek termékei is, amik összetételükben igazából nem, maximum a segédanyagukban (de még abban sem igazán) különböznek a hazai termékektől.
Sok, a nyolcvanas években megjelent fogamzásgátló ma is forgalomban van, és a bennük található hormonösszetétel nem különbözik a manapság új generációsnak nevezett, hasonló típusú fogamzásgátlóktól. Ezen személy szerint nagyon meglepődtem, hiszen mindenhol azt halljuk, hogy mekkorát fejlődött a fogamzásgátlás, és minimális a hormonmennyiség, ami ezekben a bogyókban található a régebbiekhez képest, de ezek szerint mégsem. Most nyilván nem a hatvanas, hetvenes években megjelent gyógyszerekről beszélek, hanem a későbbiek folyamán forgalomba hozottakról.

Most lássuk, hogyan is hatnak ezek a pici bogyók, miként akadályozzák meg a terhességet.
Az ovuláció gátlására szolgáló hormonok általában a szteránvázas vegyületek csoportjába tartoznak. Az orális fogamzásgátlók hatása összetett, több támadásponton akadályozzák meg a megtermékenyítést:
Ösztrogén-effektus:
Elsődleges hatásuk a tüszőrepedés megakadályozása, ami több mechanizmus révén keletkezik. Gátolják az adenohipofízis LH (a tüszőérés után a sárgatest fázist előidéző hormon), és FSH (a tüszőérést serkentő hormon) termelését, és akadályozzák a sárgatest kialakulását. A méhnyálkahártya részlegesen átalakul, emiatt nem alkalmas a pete beágyazódására. Megváltoznak a megtermékenyített petesejt ún. tubavándorlás feltételei, és a zigóta túl gyorsan jut át a méhkürtön.
Progesztogén-effektus:
A hüvelyhám és a méhnyak nyák állományának megváltozása is a gátló hatások közé tartozik, hátráltatja a spermiumok előrejutását, csökkenti a hímivarsejtek megtermékenyítő képességét. Lassítja a petesejtek vándorlását. Megakadályozza a beágyazódást. Gátolja az ovulációt az FSH és LH csúcs visszafogása révén.

Most, hogy már ezt is tudjuk, lássuk milyen csoportokra oszthatóak a jelenleg kapható orális fogamzásgátlók. Itt feltüntetem a bogyók neveit, és gyártóját is, hogy könnyen át tudjuk tekinteni, és a hormontartalom alapján csoportokba rendezem, hogy lássuk hányféle egyforma termék kapható, csak más gyártótól. Előrebocsátom, hogy csak azon gyógyszerek neveit említem meg a felsorolásban, amelyek betegtájékoztatóját megtaláltam, így előfordulhat, hogy a lista nem teljes, vagy esetleg valamit kihagytam, de így is lesz mihez hasonlítani, ha elővesszük a saját bogyónk betegtájékoztatóját, és megnézzük.

I. Progesztogén és ösztrogén fix kombinációi:

a. Hatóanyag: 0,03 mg etilinösztradiol és 0,075 mg gesztodén:
Femoden (Bayer )
Lindynette30 (Richter)
Minulet (Wyeth)

b. Hatóanyag: 0,02 mg etilinösztradiol és 0,075 mg gesztodén:
Harmonet (Wyeth)
Lindynette20 (Richter)
Meliane (Bayer)
Stodette (Medico Uno Pharma)

c. Hatóanyag: 0,03 mg etinilösztradiol és 0,15 mg dezogesztrol:
Regulon (Richter)
Marvelon (Organon)

d. Hatóanyag: 0,02 mg etinilösztradiol és 0,15 mg dezogesztrol:
Mercilon (Organon)
Novynette (Richter)

e. Hatóanyag: 0,03 mg etinilösztradiol és 3 mg drospirenon:
Yadine (Bayer)
Volina (Richter)

f. Hatóanyag: 0,02 mg etinilösztradiol és 3 mg drospirenon:
Yasminelle (Bayer)

g. Hatóanyag: 3 fázisú fogamzásgátlók:

1. 0,03 mg etinilösztradiol és 0,05 mg gesztodén
2. 0,04 mg etinilösztradiol és 0,07 mg gesztodén
3. 0,03 mg etinilösztradiol és 0,10 mg gesztodén
Miligest (Richter)
Tri-minulet (Wyeth)
Triodena (Schering) (elvileg ez a Tri-regol utódja)

h. Hatóanyag: etinilösztradiol és levonorgesztrel
Loette (Wyeth) 0,02 mg és 0,1 mg
Rigevidon (Richter) 0,03mg és 0,15 mg

i. Különböző hatóanyagú tabletták:
Belara (Grünenthal Gmbh) 0,03 mg etinilösztradiol és 1,71 mg klórmadinon
Cerazette (Organon) 0,075 mg gesztodén
Cilest (Janssen) 0,035 mg etinilösztradiol és 0,25 mg norgesztima
Diane35 (Bayer) 01035 mg etinilösztradiol és 2,00 mg ciproteron-acetát


II. Progesztogén és ösztrogén szekvenciális kombinációi:

a. Hatóanyag: 3 fázisú tabletták:
1. 0,03 mg etinilösztradiol és 0,05 mg levonorgesztrel
2. 0,04 mg etinilösztradiol és 0,075 mg levonorgesztrel
3. 0,03 mg etinilösztradiol és 0,125 mg levonorgesztrel
Tri-regol (Richter)
Trinordiol (Wyeth)

b. Hatóanyag: 2 fázisú:
1. 0,04 mg etinilösztradiol és 0,025 mg dezogesztrol
2. 0,125 mg dezogesztrol
Gracial (Organon)


III. Progesztogének:

Azalia (Richter) 0,075 mg dezogesztrol

Ide tartoznak még a sürgősségi fogamzásgátlók (legalábbis a többség), a fogamzásgátló injekciók, a Mirena méhen belüli rendszer, és az Implanon.


Ebbe a három nagyobb csoportba sorolhatóak a ma kapható szájon át szedhető fogamzásgátló készítmények. Láthatjuk, hogy tényleg szinte az összes variációra van többféle termék, csak más gyártótól, és nyilván különböző árral, ami azért nem mindegy.
Miután ezt az összehasonlítást megcsináltam, rájöttem, hogy melyik az a típusú bogyó, amit eddig még nem próbáltam, és sikeresen meg is győztem az orvosomat, aki mindenáron a spirált akarta rám erőszakolni, hogy ezt írja fel nekem. Most kezdem el szedni, de ez már egy másik történet.
Biztatok mindenkit, hogy ha kellemetlen mellékhatásokat tapasztal, akkor ne féljen váltani, hiszen van bőven választási lehetőségünk, csak a nőgyógyászok általában nem nyújtanak elegendő segítséget, és tájékoztatást. Ne hagyjuk magunkat, járjunk utána.
(A cikket beküldte: pemete)


Rejvényfejtés csökkenti a stresszt

Swinger Club
Sokszor hallani ezt a kifejezést manapság. De mi is ez pontosan? A Swingers angol szleng szó, jelentése nyitott és intenzíven szexuális életet élő személyekre utal. (A cikk 18 éven felülieknek szól!) »

Az online társkeresésről
Az online párkeresők nyújtotta lehetőséget egyre többen veszik igénybe, hiszen így egymástól távoli helyszíneken élő, időhiánnyal küzdő emberek is létesíthetnek egymással kapcsolatot. Csupán egy jól sikerült fotó és pár frappáns sor szükséges hozzá. Az internetes... »

JAVALLAT BODORRÓZSA LEVÉL KAPSZULA 50Minden jog fenntartva © 2021, www.szerelemmel.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) szerelemmel.hu | WebMinute Kft.